Cranio-Sacraaltherapie

Oorsprong

Cranio-Sacraaltherapie is een behandelwijze, ontwikkeld door de Amerikaanse arts John E. Upledger, voortkomend uit onder andere de osteopathie, met als doel een zo optimaal mogelijke balans en ontspanning in het Cranio-Sacraalsysteem te verkrijgen.

Door beperkingen in de bindweefselstructuren te behandelen is het mogelijk disfuncties in het Cranio-Sacraalsysteem te beïnvloeden en /of op te heffen. Beperkingen in het bindweefselsysteem kenmerken zich door gebieden met verhoogde weefselspanning en verminderde elasticiteit, waardoor bewegingsbeperkingen optreden.

Wat is het Cranio-Sacraalsysteem?

Het Cranio-Sacrale systeem bevat alle structuren die het centraal neurologisch systeem omvatten en beschermen.
Het Cranio-Sacrale systeem wordt gevormd door:

  • de schedel (= het cranium);
  • de hersenen en overige neurologische structuren binnen het ruggenmergkanaal;
  • de drie hersenvliezen (bindweefsel structuren) die de inhoud van het ruggenmergkanaal afschermen van de overige delen van het lichaam;
  • hersen- en ruggenmergvloeistof (de liquor cerebrospinalis), wordt aangemaakt en opgenomen in de hersenen;
  • de wervelkolom waarbinnen het ruggenmerg loopt en waarin het buitenste hersenvlies vanuit het hoofd naar beneden zakt;
  • het heiligbeen (= het sacrum).

Binnen het Cranio-Sacraalsysteem wordt de hersen- en ruggenmergvloeistof aangemaakt , verdeeld en weer opgenomen. De aanmaak en opname is de basis van het Cranio-Sacraal-ritme.

Dit ritme is door een Cranio-Sacraaltherapeut goed te voelen aan de schedelbeenderen die ten opzichte van elkaar bewegen. Het Cranio-Sacraalsysteem staat namenlijk in verbinding met alle systemen van botten, spieren, organen, etc. en de overige bindweefselstructuren van het lichaam. Door evaluatie van het ritme en het Cranio-Sacraalsysteem kan de therapeut, gebieden met verhoogde weefselspanning en verminderde elasticiteit en beweegbaarheid opsporen.

Bij welke klachten helpt deze therapie?

Doordat alle systemen (botten, spieren, organen, huid, etc.) met elkaar verbonden zijn, beïnvloedt een blokkade van één systeem ook de andere systemen. Dit kan een reden zijn waarom sommige klachten niet hun oorsprong hebben in het gebied waar ze zich manifesteren. Het is dan ook niet vreemd dat Cranio-Sacraaltherapie bij een breed scala aan klachten ingezet kan worden, zowel bij volwassenen als bij kinderen en zelfs bij baby´s (zie tabblad kindertherapie).

Het doel van de therapie is om het Cranio-Sacraalsysteem in balans te brengen. De therapie maakt gebruik van manueel contact met lichte druk of trekkracht.
Door contact te maken met het geblokkeerde gebied is het mogelijk een deblokkering op gang te krijgen, het zogenaamde "unwinden". Dit unwinden is een lichaamseigen herstelmechanisme, waarvan dankbaar gebruik gemaakt kan worden.

Wanneer is Cranio-Sacraaltherapie voor u zinvol?

  • bij steeds terugkerende bewegingsblokkades;
  • bij chronische klachten zoals hoofdpijn, rugpijn, postoperatieve pijnen;
  • bij klachten na bijvoorbeeld een whiplash,posttraumatische klachten;
  • bij concentratie- en/of leerstoornissen;
  • bij vermoeidheidsproblemen, zoals burn-out;
  • bij stress en stressgerelateerde klachten;
  • bij een trauma (lichamelijk of emotioneel);
  • bij problemen met het kaakgewricht.

Hoe werkt de therapie?

Door zorgvuldige zachte manuele technieken wordt het Cranio-Sacraalsysteem beïnvloed. Dit heeft een uitgebreid effect op het centraal zenuwstelsel, het bindweefselsysteem en de andere systemen. Door het opheffen van bindweefselblokkades verbetert de doorbloeding en de beweegbaarheid, waardoor een optimalisatie van lichamelijke- en psychische functies ontstaat en bijvoorbeeld ook het immuunsysteem beter gaat functioneren. Tevens kunnen emotionele traumata ontladen en verwerkt worden. Het deblokkeren van bindweefselblokkades heet ’’unwinden’’. Dit unwinden is een lichaamseigen herstelmechanisme.

Hoe zit dat bij een trauma?

Bindweefselblokkades ontstaan wanneer de intensiteit en/of impact van een ongeluk of trauma lichamelijk, emotioneel of gevoelsmatig te groot is om te reageren met een adequate verwerkingsreactie. Het lichaam en/of de psyche kan dit oplossen door compensatiemechanismen te gebruiken. Deze compensatiemechanismen werken al voor de geboorte.

Eenvoudig gezegd wil dat zeggen dat de kracht waarmee het trauma (lichamelijk en/of geestelijk) is binnengekomen, opgeslagen wordt in de bindweefselstructuren. Dit vormt een bindweefselblokkade. Dit gebied krijgt dan een verhoogde weefselspanning en verminderde elasticiteit en beweegbaarheid. Soms wordt ook het bewustzijn van de omstandigheden tijdens het ongeluk of trauma verdrongen en weet men later niet bewust meer wat er is gebeurd. De therapeut probeert met de cliënt in het geblokkeerde gebied, het lichaamseigen herstelmechanisme (het "unwinden") op gang te krijgen en te ondersteunen. Wanneer tijdens het unwinden een verdrongen emotioneel en/of gevoelsaspect tevoorschijn komt en adequaat wordt verwerkt, spreken we van een Somato Emotional Release (zie uitleg over SER).